Waar doe ik het eigenlijk allemaal voor?

“Iedereen gaat het liefst met plezier naar het werk”. 

Je werk is toch de plek waar je een groot deel van de week doorbrengt. Dan is het fijn als je van je werk energie krijgt!

Natuurlijk is bovenstaande stelling een open deur. En moet je er zelf iets van maken. De meeste mensen zouden zelfs kiezen voor werkplezier wanneer ze een keus zouden hebben tussen elke dag met plezier naar je werk gaan of een hoger salaris. Het is belangrijk dat je beseft waarom je elke dag naar je werk gaat. Wat is de reden dat je hebt gekozen voor dit specifieke beroep van leraar? Misschien was het wel vanwege die geschiedenisdocent die je zo raakte met zijn mooie verhalen. Of die juf die altijd even tijd nam om echt naar je te luisteren. 

Als het goed is, ben je ooit gestart vanuit een bepaalde passie of interesse. Of heeft iets je zo geraakt in het leven, dat je daar iets mee wil doen. Je hebt een doel voor ogen, er is een drijfveer. Een stuk zingeving speelt dan een rol, je vindt iets echt belangrijk en haalt daar voldoening en plezier uit. 

Om de zoveel tijd is het goed om weer even stil te staan bij waarom je ook al weer in het onderwijs wilde. Plezier op je werk hangt nauw samen met jouw eigen wensen en intrinsieke motivatie. Maar werk moet ook aansluiten bij de vaardigheden die je hebt of de mate waarin je in staat bent deze te ontwikkelen. Een baan is in balans bij voldoende uitdaging in combinatie met routines. En dat in een omgeving die bij je past. Dan kom je zelf tot bloei en de kinderen in de klas ook. En zelfs je werkgever plukt de vruchten, want medewerkers die het naar hun zin hebben op hun werk, zijn productiever.

Echt stilstaan bij wat jou beweegt en motiveert kost even tijd. Dat lukt en hoeft natuurlijk niet elke dag. Maar elke dag je even bewust zijn van hetgeen “waar je het ook allemaal weer voor doet”, kun je wel! En zorgt voor plezier en zingeving. En hopelijk voelt een drukke dag in het onderwijs dan weer een stukje lichter.