Werkdruk onderwijs in managementtaal

geschreven door: Clara den Boer – Gelukskoffer

Ik was laatst bij een directeur van een groot bedrijf, die aangaf dat hij speciaal in gebouw B elke dag werkte, omdat het daar rustiger was. In gebouw A vond hij het te druk.

We komen in ons gesprek op het onderwijs en directeur Piet is vrij duidelijk:

“In het onderwijs kun je geen werkdruk ervaren met zulke korte werktijden en zoveel vakantie”.

Dat ze dat wel ervaren, is volgens hem omdat ze niets gewend zijn vergeleken met het bedrijfsleven. 

Ik zucht… de zoveelste die een mening heeft over het onderwijs. Ik ga er niet eens op in. We spreken verder. Na een tijd gesproken te hebben over zijn collega’s, zijn team en zijn organisatie, probeer ik duidelijk te maken waar werkdruk in het onderwijs over gaat. Dit keer in zijn managementtaal:

“Stel je voor dat jij in plaats van 8 medewerkers aan 30 medewerkers leiding moet geven. Deze medewerkers zijn niet door jou geselecteerd. Elk jaar komen er 30 nieuwe medewerkers tegelijkertijd binnen. 

Deze medewerkers krijgen geen salaris en hebben niet voor jou of voor jouw bedrijf gekozen. Tussen deze medewerkers zitten medewerkers, die extreem goed zijn en medewerkers, die amper mee kunnen komen. Medewerkers, die zich kunnen concentreren, medewerkers die dat niet kunnen. Medewerkers, die kunnen samenwerken, medewerkers die dat niet kunnen. 

Jij moet al deze medewerkers 40 weken elke dag begeleiden op verschillende taken. Aan het eind moeten zij voldoen aan bepaalde externe normen. Als zij dat niet doen, blijven zij nog een jaar bij jou op de afdeling zitten. 

In deze groep medewerkers zitten ook een paar medewerkers, die eigenlijk op andere afdelingen veel beter zouden kunnen werken. Toch kan jij deze medewerker niet ontslaan of naar een andere afdeling verplaatsen. Jouw taak is om deze medewerker door te laten gaan naar de volgende afdeling. 

Alle 30 medewerkers hebben een raad van advies achter zich van 1–2 personen. Zij verwachten veel van jou als leidinggevende. Deze Raad van Advies komt soms elke dag even bij jou op de afdeling om te kijken hoe het met de medewerker gaat. Soms is binnen de Raad van Advies onenigheid over wat goed voor de medewerker is. 

Je kunt medewerkers niet ontslaan. Thuiswerken is geen optie. Zelfs een kop koffie drinken met een collega is lastig.  

Oh en by the way: de 30 medewerkers zitten allen in een zaal van gebouw A. Het is een illusie dat jij in gebouw B zou kunnen werken.”

En dan is het stil. 

Wil jij van werkdruk naar werkgeluk? Ontvang nu 50% korting op de online opleiding
Krijg inzicht in hoe jij je werkdruk verlaagt en je werkgeluk verhoogt. Aan de hand van inspirerende filmpjes, de positieve psychologie en opdrachten maak je je eigen plan om direct mee aan de slag te gaan.

Speciaal in december geeft Gelukskoffer 50% korting op de online opleiding ‘Van werkdruk naar werkgeluk’. Je betaalt maar €97,50 i.p.v. €195,-

Kies dan: Van werkdruk naar werkgeluk

  1. Voer code in: lerarenpunt50
  2. Voer gegevens in en betaal
  3. Je hebt nu direct toegang tot online opleiding.

Ben je schooldirecteur en wil je direct voor meerdere leerkrachten een code, kies dan meerdere licenties en reken af. Je krijgt dan direct het aantal besteld toegangscodes voor je leerkrachten. 

Veel geluk!