Op pad als onderwijspionier 1.

Op veel scholen slaat de vernieuwing toe. Vanuit nieuwe onderwijsconcepten vinden baanbrekende veranderingen plaats om alle kinderen een kansrijke toekomst te geven. Hoe sta jij in deze verandering? Sta je open voor wat komt/is en loop je voorop? Zie je jezelf als een pionier of innovator? Lees in deze blog of pionieren iets voor jou is.

Pionieren, iets voor jou?

Onderwijs gaat je aan het hart. Je bent je bewust van de wereldwijde uitdagingen op gebied van de mensheid en natuur. Voor het onderwijs is een belangrijke rol weggelegd om jongeren op deze toekomst voor te bereiden en ze te begeleiden op hun weg naar vaardige, waardige en aardige volwassenwording. Als pionier of innovator in de dop, ontwikkel je een eigen mening over leren en onderwijs. Hoe het is, anders en beter kan. Je bent geraakt door situaties waarin jongeren (on)bedoeld  tekortkomen. Jongeren die urenlang stil moeten zitten, luisteren naar instructie zonder inbreng of interactie. Je warme onderwijshart gaat kloppen als je ziet hoe de kinderen van de buurtschool vrolijk babbelend in groepjes in de schooltuin met de Ipad in hun hand kleine beestjes bestuderen. Vanuit nieuwsgierigheid ga je verder op zoek. Wat kan er allemaal? Wat werkt? Je gaat nieuwe dingen uitproberen in je klas. Je wordt je bewust van je positie in de school, in het team. Wat jij betekent voor jouw school. Je praat mee over de visie van de school. Je doet actief mee aan onderwijsveranderingen waar je in gelooft. Herken je deze ontwikkeling bij jezelf? Dan ben je toe aan de vraag: Ga ik mijn loopbaan vervolgen als pionier of anders gezegd: innovator?

Met de keuze voor pionieren, begin je aan een reis zoals Mieke de Vreede in haar boek: ‘Duurzaam pionieren in het onderwijs’ beschrijft. Een reis samen met jouw school/organisatie naar een gedroomde toekomst. Een reis op onbekend terrein, want het onderwijs dat je voor ogen hebt bestaat nog niet. Dat nieuwe onderwijs ga je stap voor stap met je collega’s ontwerpen.

Is dit jouw perspectief? Een stap waardoor jij bevlogen kan blijven in het onderwijs? Dan ga je jezelf ontwikkelen als innovator!  Een plek creëren in de omgeving waar de verandering plaatsvindt, jouw school/organisatie. Samen met je team e.a. een innovatieproces begeleiden. In de volgende blog lees je meer over hoe je je kunt ontwikkelen als pionier.  Mijn naam is Saskia van Dongen. Ik help je graag op jouw pioniersweg.

 

Krachtig leren innoveren: Coaching – Training – Advies op maat.
  • Heb jij iemand nodig die je helpt om gezond en succesvol te pionieren? Dan kan ik je individueel als coach bijstaan.
  • Wil je in één dag jouw professionele leven een wending geven? Dat kan met de Slingerdag. Een bijzondere, weldadige dag waarin je met zelfgekozen steungroep een slinger geeft aan je werkende leven. Aan het eind van de dag weet je vanuit welke waarden, je welke kwaliteiten gaat inzetten en anders gaat doen.
  • Wil je samen met anderen, in een team, leren en pionieren? Dan kan ik jullie als groep bijstaan in de vorm van groepscoaching, een cursus of begeleiding bij een innovatietraject.