Femke Klomp

Leerkrachten maken het onderwijs

Zij vormen onze kinderen. Hoe zij in hun werk en in hun leven staan, heeft een enorm effect op de wereld. Leerkrachten die vanuit hun hart werken en doen wat ze echt belangrijk vinden. Die veerkrachtig, vol energie en aandacht voor de klas staan. Dat is mijn droom.

Ik ken het basisonderwijs door en door.

Ik ben Femke Klomp. Ik heb jarenlang gewerkt als trainer, coach en opleider voor het basisonderwijs. Duizenden schoolleiders, ib’ers en leerkrachten heb ik begeleid en honderden klaslokalen heb ik van binnen gezien. Ik heb het altijd heerlijk werk gevonden. Officieel ging het altijd over didactiek & pedagogiek. Maar in al die gesprekken ging het ook heel vaak over de leerkracht zelf, als mens. Voor mij waren dit de punten die echt de kern raakten en die ik toen alleen kon aanstippen.

Hoe blijf je koers houden op wat er voor jou én het kind toe doet?

Die leerkrachten vertelden mij over de werkdruk. Over de frustratie die ze ervaarden als ze een kind niet goed konden helpen. Over hoe ze zich soms alleen voelden staan. Over hoe ze niet altijd toe kwamen aan dat wat er echt toe doet. Hoe ze zich gevangen konden voelen in het systeem. Over de twijfel of ze nog wel als leerkracht wilden werken. Of over de twijfel aan zichzelf, aan hun eigen kunnen. Deze punten raakten voor mij de essentie. Het WAAROM van jou als leerkracht. Waarom wil jij leerkracht zijn? Wat wil je bijdragen? En hoe krijg je dat voor elkaar als er elke dag zoveel te doen is? Hoe blijf je goed voor jezelf zorgen als alles belangrijk is?