Act2Go

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een relatief nieuwe vorm van cognitieve gedragstherapie die aan het eind van de vorige eeuw is ontwikkeld door Steven Hayes, een Amerikaanse psycholoog. 

ACT gaat ervan uit dat het niet mogelijk is onze gedachten en gevoelens onder controle te krijgen. Dat wil zeggen: we kunnen niet alleen maar denken wat we willen denken en voelen wat we willen voelen.

Iedereen heeft wel eens gedachten en gevoelens die hij liever niet zou hebben. Maar wat we wél kunnen is leren accepteren dat de gedachten en emoties er zijn, zonder dat ze bepalen wat we doen. Met de oefeningen en technieken in ACT leer je zelf richting te geven aan je leven, in plaats van een speelbal te zijn van moeilijke gevoelens en negatieve gedachten.

ACT is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethode voor verschillende psychische problemen. Het combineert technieken uit de mindfulnessmeditatie met oefeningen die erop gericht zijn te ontdekken wat je echt belangrijk vindt in je leven en hoe je je gedrag daarop kunt aanpassen. Dat maakt ACT ook een effectieve methode voor een training of coachingstraject gericht op persoonlijke ontwikkeling.