Muziek is leuk

Geschreven door: Saskia Martens - Kindermuziektuin
Heel even rende hij rond, ging overal een kijkje nemen, alles een keer doen. Totdat zijn oog erop viel. Als was het een magische betovering, liep hij erop af, ging zitten, pakte twee stokken en ging los en los en los. Zijn plaats stond hij niet meer af. En hij genoot, dat jongetje van zeven jaar oud! Vanuit mijn ooghoeken observeerde ik het tafereel. Klasgenoten kwamen af en aan, mochten meedoen, maar accepteerden dat dit nu even zíjn plek was. En dat was prima voor de rest. Zo werkt het dus, mooi om te zien.
 
Een nieuw onderdeel in de Kindermuziektuin; het is altijd weer even afwachten hoe erop gereageerd wordt. Dit nieuwe drumstel valt in ieder geval volop in de smaak bij de jongens en meisjes. Gemaakt van retro potten en pannen, met een voegemmer als basedrum en vorken en lepels vormen de chimes. Hoe simpeler, hoe leuker! En dat is wat ik steeds zie: wij denken als volwassenen, als ouders, vaak dat het allemaal steeds meer high tech moet zijn voor de jeugd. Niets is minder waar. Waar kinderen op af rennen is dat wat hen uitnodigt, dat wat ze aan mogen raken, wat ze helemaal zelf mogen ontdekken, dat waar ze zelf geluiden kunnen produceren op een manier waarop ze dat zelf leuk vinden, waar ze door klankbuizen kunnen fluisteren of nog liever: er lekker een keer snoeihard doorheen gillen, waar ze een flessenorgel kunnen maken en ondertussen heerlijk met water kliederen, waar ze spelend kunnen leren én lerend kunnen spelen. 
 
Deze plek heb ik voor ogen met de Kindermuziektuin; een plek waar kinderen op laagdrempelige wijze lekker kunnen spelen met muziek, muziekinstrumenten en allerlei geluiden maken.  Een plek waar ze kunnen ontdekken hoe leuk dat is en waar ze zelf mogen kiezen wat ze willen doen. Een plek waar kinderen kunnen ervaren: muziek is superleuk! 
 
En gelukkig: het mag eindelijk weer! De eerste scholen hebben we weer mogen bezoeken. Tot aan de zomervakantie staan er nog volop in de planning. De Kindermuziektuin is geschikt voor álle groepen en is daarmee muziekaanbod voor de hele school, bijvoorbeeld een mooie invulling van een themadag muziek, een leuke afsluiting van een project of een leuke activiteit tijdens een feestdag. 
 
Tot binnenkort bij jou op het schoolplein!?