Met plezier en energie voor de klas in het nieuwe jaar!

geschreven door: Pauline Knol – de Gelukkige docent

Het is nog duidelijker geworden de afgelopen tijd: lesgeven is topsport! Dat is misschien een boute bewering, maar de cijfers liegen er niet om. Volgens recent onderzoek van de Algemene Onderwijs Bond vindt meer dan een kwart van alle docenten in Nederland het werk zwaar en vooral te veel. Het percentage burn-out klachten onder docenten op 27,4%, dit is vér boven het landelijk gemiddelde. Ondanks dat, zijn docenten, van alle beroepsgroepen, wel het meest tevreden over hun baan. Werken in het onderwijs is toch ook het mooiste wat er is!

Maar hoe houd je het vol? Hoe zorg je dat je blijft werken met plezier en energie? In de topsport weten ze het allang: om vol te houden en te winnen moet je werken aan je conditie. Niet alleen je fysieke conditie, maar ook je mentale conditie. Tegenwoordig weet iedereen dat je, om gezond en fit te worden, je  moet letten op je voeding en voldoende moet bewegen. De afgelopen jaren wordt door de grote hoeveelheid aan wetenschappelijke bewijs duidelijk dat onze hersenen ook een grote rol spelen in onze gezondheid en welbevinden. Het staat vast dat mentale training dé manier is om plezierig en gelukkiger te leven en te werken.

Wat is dat nu precies, die mentale conditie? Heel simpel gezegd is het gedachtenkracht! Onafhankelijk van de omstandigheden waar je geen invloed op hebt, je gedachten en gevoelens sturen.

Wanneer je mentaal fit bent:

  • Ben je in staat om je aandacht te richten en te focussen op dat wat je moet doen.
  • Ben je veerkrachtig en kun je snel herstellen van negatieve gebeurtenissen en stemmingen.
  • Blijf je positief.
  • Ben je instaat jezelf te coachen door middel van helpende gedachten en het oproepen van positieve emoties.
  • Kun je stress hanteren.

Hoe werk je nu aan je mentale conditie?

Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden, dus wanneer je beweegt of sport betekent dat vaak dat je je ook mentaal beter voelt. Maar er is meer nodig! Wil je in mentale conditie komen, dan zijn mentale oefeningen en training onderdeel van je leefstijl. Het begint met dagelijks tijd besteden aan reflectie en bewustwording. Stil worden en eerlijk naar jezelf kijken. Hoe is het met jouw werkplezier, energie en bevlogenheid? En hoe goed lukt het je om je werk los te laten en te ontspannen? Dat kan best confronterend zijn en het vraagt ook lef en discipline. Je zult misschien oude, vastgeroeste patronen en denkbeelden in moeten wisselen voor nieuwe. Van een ‘fixed-mindset’ (zo ben ik nu eenmaal, ik kan niet anders) naar een ‘growth-mindset’ (ik heb invloed, ik ben verantwoordelijk en ik kan kiezen).

Ja, de werkdruk in het onderwijs is hoog en er zijn zeker verbeteracties en investeringen nodig om efficiënter te werken en de werkdruk te verlagen. Maar geld en verbeteracties zijn niet voldoende. Het is de hoogste tijd om als docent de verantwoordelijkheid te pakken voor je eigen werkgeluk!

Van werkdruk naar werkgeluk!

Zou het niet fantastisch zijn wanneer 2021 het jaar wordt van investeren in je eigen mentale fitheid?

Daar word je als docent niet alleen zelf gelukkiger van maar je draagt tegelijkertijd bij aan het maken van prachtig, gelukkig onderwijs en daar worden onze leerlingen/studenten weer heel gelukkig van. Daar doen we het voor, toch?

Ik wens jou een heel gelukkig en mentaal fit 2021!

Paulien Knol is docent- entertrainer – en coach. Met haar bedrijf ‘De gelukkige docent’ wil ze docenten inspireren en ondersteunen om met plezier, energie en bevlogenheid te werken. Hierbij combineert ze persoonlijke ervaring, creativiteit  en haar expertise als werkgelukdeskundige in een op maat gemaakte dienstverlening.