lerarenpunt2210

Wat neem jij mee van alle nieuwe (digitale) ontwikkelingen als je weer terug gaat naar school?

De wereld staat op zijn kop…voor iedereen zijn de gevolgen van de COVID-19 crisis voelbaar. En jij…..jij mist de kinderen en het live contact met je collega’s. Van de één op de andere dag ben je in een rollercoaster beland. Terwijl je misschien ook nog thuis je eigen kinderen ondersteunt bij hun lesprogramma. Nu was je al wel wat gewend met betrekking tot multitasken voor een klas, maar dit is weer van een heel andere orde!

Hoe fantastisch is het om te zien dat iedereen in het onderwijs zo ontzettend hard gewerkt heeft om binnen een zeer korte tijd om te schakelen naar een digitale vorm van lesgeven. En wat geweldig om te zien hoe leraren hier invulling aan geven! 

Zo is er de leraar die elke les voorziet van een persoonlijke instructie; de leraar die een lied zingt voor haar klas; de leraar die een prentenboekvertelling als beweegverhaal opneemt voor kleuters.  Ook nu wordt er aandacht besteed aan groepsvorming en individuele aandacht voor elk kind door het voeren van gesprekjes. 

Het onderwijs is in een enorme versnelling geraakt. En zal waarschijnlijk niet meer zo worden zoals het was. Wat ga jij meenemen van alle nieuwe (digitale) ontwikkelingen als je weer terug gaat naar school?

Een leraar die nog niet zo bedreven was met digitale middelen gaf aan het toch wel erg handig te vinden om het huiswerk online te zetten. Hij gaat daar zeker mee door als de scholen weer open gaan. En wat te denken van al die originele instructiefilmpjes? Die kun je vast op een later moment nog eens -eventueel aangepast- inzetten.

Zelf denken wij dat er zeker winst is te behalen bij de langere instructiemomenten die je voorheen had in je klas. Kort ze in, ondersteun ze visueel en maak het digitaal! Of laat kinderen instructiefilmpjes voor elkaar maken, want als je iets kunt uitleggen aan een ander, dan heb je het zelf goed begrepen. 

Laat alle creativiteit die je de afgelopen weken hebt ingezet vooral niet los en zet ‘m op bij het weer live lesgeven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *