Werken aan groepsvorming in de klas

Nu de nieuwigheid van het naar school gaan er weer een beetje vanaf is, is het belangrijk om te kijken naar hoe de kinderen de afgelopen periode hebben beleefd. Ook het aandacht geven aan regels en routines is heel belangrijk en geeft meteen duidelijkheid en rust bij de kinderen.

Omdat de kinderen elkaar al het hele jaar kennen, zou je misschien over het hoofd zien dat de groepsvorming in je klas weer aandacht behoeft. Omdat niet alle kinderen tegelijkertijd naar school gaan, ontmoeten de kinderen niet al hun klasgenoten. Waarschijnlijk heb je nu twee mini-klassen die elk hun eigen dynamiek aan het verkennen zijn. Vriendjes zitten misschien gescheiden van elkaar, dus er is een grote kans dat leerlingen elkaar weer opnieuw (of misschien wel voor het eerst!) moeten leren kennen. 

Maak zeker tijd voor dit proces! Gebruik kennismakingsspelletjes die je ook doet aan het begin van het schooljaar. Pas je spelletjes aan de 1,5 meter afspraak aan.

Enkele ideeën: 

Voor de jongere kinderen is dat bijvoorbeeld een bingo. In elk vakje zet je van te voren een woord of afbeelding van een hobby, lekker eten, een kleur, een dier etc. Geef beurten en laat kinderen antwoord geven op een vraag: “wat is je lievelingskleur?” etc. De andere kinderen mogen het vakje wegstrepen (of de naam van de leerling er bij zetten) als het vakje benoemd wordt.

De oudere kinderen kun je een wapenschild laten tekenen. In de middeleeuwen lieten families op hun schild symbolen plaatsen die voor hen kenmerkend waren. De kinderen kunnen aan de hand van deze symbolen iets over zichzelf vertellen.

Of laat kinderen een woordwolk voor elkaar maken! 

Tot slot: omdat niet alle kinderen elkaar ontmoeten, is het leuk dat ze toch een boodschap voor elkaar achter kunnen laten. Knutsel met jonge kinderen een brievenbusje met hun foto er op; met oudere kinderen kan je een complimentenmuur inrichten.

Fijn, als je weer op school komt en er heeft weer iemand wat bij jouw naam geschreven;-)

We zijn benieuwd welke (speciale) activiteiten jij onderneemt; laat het weten onder dit bericht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *