Geschreven door: Maaike Steeman & Femke Klomp
Houd de omgang met taal luchtig
Sta bewust stil bij het feit dat taal verwijst naar iets, symbool staat voor iets, maar dat het niet samenvalt met dat waar het naar verwijst. Het woord ‘boom’ is geen boom. De woorden ‘slim kind’ vallen niet samen met het kind. Het kind zal vast ook wel eens iets doms doen. Daarnaast kent het kind nog veel meer eigenschappen. Woorden schieten tekort om een echte boom of een echt kind te beschrijven.
Check de werkbaarheid
Werkbaarheid kun je checken door jezelf de vraag te stellen: brengt deze manier van taalgebruik mij dichterbij of verder weg van de dingen die ik belangrijk vind? Dit helpt je te onderscheiden welke gedachten en woorden je werkelijk wilt gebruiken en welke je kunt opmerken en laten liggen.
Het woord moeten is ook een interessante als het gaat over werkbaarheid. Moeten geeft je namelijk weinig keus, als je het letterlijk neemt moet je het immers doen. Als je bewuster je keuzes wilt maken, dan zou je in je hoofd elk moeten kunnen vervangen door mogen. Als je iets mag, dan heb je de keus of je het wel of niet wilt doen.
Boroditsky zegt: “Taal vormt de manier waarop we denken en hoe we het leven ervaren. Een taal is een levend iets, het verandert en kan zich aanpassen aan dat wat we nodig hebben in het leven. Nadenken over hoe we willen leven en steeds de taal en de omgang met taal kiezen die ons daarbij helpt zal een nieuwe taal creëren.”

Meer weten?
Maaike Steeman en Femke Klomp schreven het boek Psychologische flexibiliteit in het onderwijs. Het boek geeft een vertaalslag van de nieuwste en baanbrekende wetenschappelijke inzichten over menselijk gedrag naar de onderwijspraktijk, in de vorm van acceptatie- en commitmenttraining (ACT). Psychologische flexibiliteit in het onderwijs geeft inzicht en concrete handvatten voor de leerkracht om de eigen veerkracht te vergroten en om gezond en ontspannen voor de klas te kunnen staan. Daarnaast laat het boek zien hoe je kinderen kunt begeleiden naar meer psychologische flexibiliteit. Niet met aparte lessen en nog meer werk, maar door voor te leven. Door je houding, taalgebruik en manier van reageren aan te passen. Uiteraard staan er ook veel praktische oefeningen in het boek, zowel voor de leerkracht zelf als voor het werken met de klas.